Van ons lichaam is bekend dat ze ontzettend veel energie vereist. Dat is op zich natuurlijk niet meer dan logisch. Eén van de belangrijkste bronnen van energie voor ons lichaam is zogenaamde glucose. Deze wordt geproduceerd in onze maag en darmen. Insuline zorgt ervoor dat de afgifte naar de cellen kan worden gefaciliteerd waarna ze daar kan worden omgezet in energie. Is er sprake van een insulinetekort in het lichaam? Dan kan het lichaam onvoldoende efficiënt de glucose omzetten in energie. Hierdoor kan een ketonenproductie opgang komen wat niets meer of minder zijn dan afvalstoffen die worden afgebroken uit vetten. Wil je de hoeveelheid ketonen in je lichaam kunnen meten? Dan kan gebruikmaken van een ketonen meter je daarbij helpen.

Waarom is gebruikmaken van een ketonen meter belangrijk?

Veel mensen stellen zich de vraag waarom ze er nu precies in de praktijk voor zouden moeten kiezen om gebruik te gaan maken van een ketonen meter. Het antwoord op deze vraag is nochtans vrij eenvoudig. Een concentratie van ketonen welke zich boven de normale waarden in het bloed bevindt kan leiden tot een medische aandoening welke we ketoacidose noemen. Het gevolg hiervan kan bloedverzuring zijn welke uiteindelijk kan leiden tot het falen van organen evenals andere vitale lichaamsfuncties.

Het is van cruciaal belang om zo snel mogelijk te detecteren wanneer er sprake is van ketoacidose en daar kan gebruikmaken van een ketonen meter dus bij helpen. Een normaal en gevarieerd dieet kan er vervolgens voor zorgen dat de kans op deze aandoening aanzienlijk kan worden gereduceerd. Personen met diabetes of mensen die een ketogeen dieet volgen worden beiden sterk aangeraden om op regelmatige basis de concentratie van ketonen in hun bloed te controleren.

Wanneer moet je zeker metingen uitvoeren?

Ketoacidose controleren met een ketonen meter kan eigenlijk altijd gebeuren. Het wordt door experten aanbevolen om in de praktijk de metingen drie keer uit te voeren. Dit voor het ontbijt, voor het avondeten evenals vlak voordat je gaat slapen. Bovendien is het ook altijd een goed idee om aandachtig te zijn voor verschillende symptomen die de kop op kunnen steken. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om de volgende:

  • Een droge mond en vaak dorst hebben;
  • Vaak moeten plassen;
  • Een naar aceton ruikende adem hebben;
  • Vaak last hebben van buikpijn en misselijkheid;
  • Over een wazig zicht beschikken;
  • Zich versuft voelen;

Wanneer de hierboven terug te vinden symptomen vaak deel uitmaken van jouw dag is het zeker de moeite waard om de nodige controles uit te voeren. Een mogelijk probleem kan dan zo snel mogelijk aan het licht worden gebracht waardoor er een passende behandeling voor kan worden opgestart.

Waar rekening mee houden bij het aankopen van een ketonen meter?

Ga je over tot het aankopen van een ketonen meter? Hou er dan rekening mee dat je bij voorkeur kiest voor een zogenaamde Dual meter welke in staat is om niet alleen de ketonenconcentraties, maar ook de glucoseconcentraties te meten. Bovendien is het zo dat het eveneens wordt aangeraden om te kiezen voor een exemplaar dat metingen met twee verschillende strips kan uitvoeren. Dit verhoogt niet alleen de betrouwbaarheid van de metingen, bovendien kan het de invloed van diverse enzymen op de metingen aanzienlijk reduceren. Hou tot slot eveneens rekening met het meetbereik waarvan sprake is. Voor glucose geldt dat deze gelegen dient te zijn tussen de 0,6 en 33,3 mmol/L. Voor ketonen wordt een meetbereik van tussen de 0 en 8,0 mmol/L als optimaal bestempeld.

Mis je na het lezen van dit artikel nog belangrijke informatie? Vraag het dan aan de specialisten van Myglucosemonitor.com.